Bender Bending Rodriguez

03.08.2009 13:18

                                                                  Bender Ohýbač Rodriguez, pojmenovaný Ohýbací jednotka 22 je postava robota ze seriálu Futurama. Dabuje ho John DiMaggio. V seriálu hraje "záporáka" a Leela ho nazývá alkoholickým děvkařem a věčně koučícím gamblerem. Je vyrobem v Mexiku a říká se, že má snědé latinské kouzlo, přestože nemá mexický přízvuk. Má také předsudky proti nerobotům.

 Postavení

Bender pracuje jako člen Farnsworthovy rozvážkové posádky jako kuchař při často dlouhých cestách vesmírem při rozvážce zboží Planet Expressu. Je Fryův nejlepší přítel, přestože je vztah často jednostranný. Bender je těžký alkoholik, kuřák a gambler a je známý jako "čisté zlo". Má velmi volné mravní zásady a neustále krade, od drobných krádeží peněženky až po mnohem závažnější zločiny jako únos Jay Lenovy hlavy z důvody jejich dlouhodobého konfliktu nebo ukradení Fryovy krve. Bender je vyroben společností Mámin přátelský robot v její díle v Tijuaně, Mexiku, kolem roku 2996. Je Ohýbací jednotka 22 se sériovým číslem 2716057, a číslem podvozku 1729. Váží kolem 525 liber. Byl vyroben za účelem ohábání kovových traverz do Smrtibudek. Bender navštěvoval Vysokou školu ohýbací, kde vynikal v ohýbání a topil se v Roboamerických studiích. Byl také členem Epsilon Rho Rho, bratrství robotů, kde získal proslulost během jedné noci, kdy sebral 10 sudů piva a postříkal jím celý školní areál a nacpal 58 lidí do jedné telefoní budky. Zatímco se vymýšlelo mnoho různých způsobů Benderova stvoření, David X. Cohen uvedl, že divák pouze uvidí stroj, ze kterého Bender vzešel, ale neuvidí, co se stalo uvnitř. 

Bender ohnul několik působivých objektů. Například obrovské ocelové traverzy s označením "NEOHÝBATELNÉ", profesoru páteř oběma směry a dokonce i vrstvu cihlové zdi. Předvedl neuvěřitelnou sílu činy jako prorážení betonových stěn, odolávání obrovskému množství střelby, podařilo se mu přežít na samém dně Atlantského oceánu a plavání v rozpáleném magma.

V celé sérii se objevuje jako tajná Benderova touha stát se lidovým hudebníkem, která se projevuje jen když je v blízkozti jeho hlavy magnet. Toto přání si konečně splnil v epizodě "Bendin 'in the Wind" díky nehodě. Obří otvírák rozpáral Benderovo tělo a ten zůstal ochrnutý od krku dolů. Při jeho hospitalizaci se setkal s Beckem a stal se jeho hlavním hráčem na valchu, uspořádali spolu muzikál, kde se Bender stal hrdinou pro rozbité roboty. 

Bendera také fascinuje vaření. Je lodním kuchařem Planet Express, kde se ukáže, že není schopen vnímat lidské chutě. Při svém prvním pokusu pro posádku uvařil tak nechutné jídlo, že se začali dusit. Poté jim sdělil, že dávka soli byla o 10 % menší než smrtící dávka. Doktor Zoidberg pak poznamenal, že si neměl přidávat. V díle "The Problem with Popplers" vytváří večeři sestávající jen z kaparů a soli a vyjadřuje přesvědčení, že lidé jedí horniny. Zdá se, že své kuchařské dovednosti vylepšil na oslavě Nibblerových narozenin, když upekl opulentní dort a  porazil Elzara v soutěži "Železný kuchař" (ačkoli používal přísadu nazývanou "Esence čisté chuti",  skládající se z vody a velkého podílu LSD, aby měli porotci halucinace a připadalo jim, že jeho jídlo chutná dobře.   

Bender má jako robot neuvěřitelné množství trpělivosti.V seriálech a filmech je ukázáno, že vydrží přes 1.000 let čekat v dutině z písku v New Yorku. Přes dlouhé čekání nastává otázka, proč se Bender na dobu čekání neodpojil, zřejmě se těší své vlastní společnosti, že to nepovažoval za nutné. 

Benderovo neustálé pití pramení z faktu, že potřebuje alkohol k napájení svých palivových článků, při procesu vzniká odpad v podobě odpadních plynů a teplo, které často vystřeluje jako plamen při krknutí. Pokud je Bender zbaven alkoholu, například v období deprese, přestává fungovat správně a vykazuje příznaky podobné lidskému opilství, včetně zreznutí kolem pusy. Navíc je konzumaci alkoholu kvůli energii, v epizodě Godfellas je vidět, že má vlastní jaderný reaktor. Když je vyděšený nebo znechucený, padají mu ze zadku cihly, jak je vidět v epizodách "Space Pilot 3000", "Bendin' in the Wind" a flmu "The Beast with a Billion Backs". Když ho něco fascinuje, vytáhne foťák a vyfotí obraz s dodáním typické fráze "paráda!" Kromě pití má Bender také blízký vztah ke kouření. Na rozdíl od pití alkoholu kvůli pohodu, říká, že kouří kvůli tomu, že tak vypadá senzačně.   

Přesto, že se jedná o robota, Bender ukazuje emoce při mnoha příležitostech, které jdou až tak daleko, že k Fryovu užasu uronil slzu v "Crimes of the Hot." Jeden z typů vtipů se točí kolem toho, že Bender má city, přestože technicky by je mít neměl. V jeho prvním vystoupení se pokusí spáchat sebevraždu pomocí Smrtibudky, protože se cítil vinen za to, že se nevědomky podílel na vytváření Smrtibudek.

V druhém dílu Anthology of Interest Bender poznamená, že je skvělé být robotem, ale bohužel nemá city a někdy je z toho smutný. Bender může plnit mnoho funkcí, které jsou často považovány za výhradní pro lidi , jako je pískání, chrápání, mít krvavé oči, pláč, citit fyzickou přitažlivost, být lechtivý a snění. Přes tyto antropomorfní (lidské) vlastnosti může fungovat ve vakuu vesmíru, v hlubokém moři, nebo ponořený v lávě na krátkou dobu. Bender je klasický narcista, jak můžeme vidět v díle "The Farnsworth Parabox", když se zamiluje do jiné verze sám sebe, uvádějíc, že konečně našel někoho tak skvělého, jako je on sám. Ve filmu "Bender's Big Score" konverzuje po tisíc let s časovými kopiemi sám sebe ve vápencových jeskyních po Novým New Yorkem, protože je sám sebou velmi unešen. Přes tyto lidské vlastnosti, Bender nemá duši, jak je vidět v "Obsoletely Fabulous", když projde 'detektor duše' bez signálu ozvučení. 

Benderova rodina je v dílech vidět velmi zřídka. Nicméně je známo, že Benderova máma je mechanická paže a babička byla buldozer. Při několik příležitostech potká ohýbací jednotku stejné série jako je on sám, Flexa, který vypadá stejně až na to, že má kovovou bradku. Také tvrdí, že má naprosto stejného bratrance jménem Buster. Také bylo odhaleno, že má Bender malého syna, kterého ochotně poslal do Robopekla výměnou za armádu robotů poskytovanou Roboďáblem ve filmu "The Beast with a Billion Backs". Také má tetu Ritu, šroub, která se objeví pouze v Leelině snu a nemusí být skutečná.

Benderovy vztahy s posádkou se liší člověk od člověka, přesto považuje všechny biologické organismy za podřadné. Jediný z jeho přátel, kterým otevřeně projevil city je jeho nejlepší přítel a spolubydlící Fry. "Ze všech přátel, které jsem kdy měl, on je ten první." Přestože je k Fryovi fyzicky i psychicky hrubý a považuje ho za mnohem horšího než sebe, prokázal mu velkou čest. V díle "Jurassic Bark" řekl, že má rad Frye tak, "jak člověk miluje psy". Běžně využívá svých přátel, nabádá je k trestným činům, okrádá je, krade Fryovu krev víckrát než při jedné příležitosti, používá Fryovo tělo k vyražení okna, splachuje Leelina mazlíčka Nibblera do záchodu, krade šperky Amy, používá Zoidberga v různých schématech "jak rychle zbohatnout",  i když je pravděpodobné, že se nedomnívá že je Zoidberg jeho přítelem, když v díle "Obsoletely Fabulous" nabádal nový typ robota, aby zachránil "jeho přátele a Zoidberga". V "Into the Wild Green Yonder" také udal Leelu Zappovi, když se stala hledanou kriminálnicí, jenom proto, že žárlil na její rozrůstající se rejstřík trestů, aby jí pak mohl zase vysvobodit a zajistil si, že jeho vlastní rejstřík trestů bude delší než její. Přestože skupinu neustále otravuje, prokázaji k němu jistou náklonnost, během "How Hermes Requisitioned His Groove Back" cestovala celá skupina do Hlavního sídla byrokracie, aby dostali Bendrlv mozek po tom, co ho Morgan Proctor stáhnul a poslal pryč. Hermes Conrad následně riskuje ztrátu byrokratické licence k nalezení disku s Benderovým mozkem, když musí celou hromadu roztřídit za necelé 4 minuty. V epizodě, kdy se Amy zeptá, proč ho musejí opravovat jí Leela odpoví "navzdory těmto argumentům pokračujeme". 

Bender je známý svým heslem "polib mi můj naleštěnej zadek", které se objevuje skoro v každé epizodě a příležitostně se obměňuje. 

Benderovo kovové složení je příležitostně zmiňováno, rozporuplně v různých případech tvrdí, že je to kombinace některých složek z 30 % železa, 40 % olova, 40 % zinku, 40 % titanu a 40 % dolomitu, což dělá dohromady nemožných 190 %. Jeho titanové složení je potvrzeno v díle "A Head in the Polls", kdy prodá svoje tělo během krize nedostatku titanu. Jeho složení z dolomitu je potvrzeno v "Jurassic Bark", když přežije plavání v lávě, o které profesor tvrdí, že přežijí pouze předměty vytvořené z tohoto minerálu. V díle "A Pharaoh to Remember" profesor prozradí, že má Bender 0,04 % těla znečištěného niklem. V dalších matematických výpočtech se tvrdí, že jeho tělo bude složeno z více než 40 % slitiny osmia. 

Díky komplikacím v "Roswell That Ends Well" je Benderova hlava o 1055 let starší než zbytek jeho těla a od "Bender's Big Score" je benderovo stáří několik milion let.

Tvorba

Jméno Bender vybral tvůrce seriálu Matt Groening jako poctu Johnovi Benderovi z filmu The Brakfast Club. Benderovo vzezření procházelo mnoha změnami než dospěla své finální podoby.  Jedno z nejtěžších rozhodnutí pro Matta Greninga bylo, zda má mít Bender hlavu kulatou nebo čtvercovou. Zpočátku pracoval s představou, že všichni roboti v roce 3000 budou mít hlavy čtvercové, avšak později bylo rozhodnuto, že Benderova hlava bude kulatá, pohrávajíc si z myšlenou, že Bender bude "kulatý kolík do čtvercové díry". Benderova anténa, které měla být původně v místě uší, byla také změněna, aby mu dodala modernější vzhled. Groening řekl, robot, který postavil profesor v epizodě "Crimes of the Hot" je velmi podobný tomu, jak měl původně vypadat Bender.

Casting

Když probíhal casting pro Futuramu, nejtěžší bylo obsadit Bendera, protože se nikdo nerozhod, jak má vypadat hlas robota. Proto každý herec, nehledě na to, jakou měl namluvit postavu, byl ještě požádán, aby přečetl text Bendera. John DiMaggio byl vybrán po jeho druhé zkoušce. Původně zkoušel jeho Bendrův hlas pro roli Profesora Farswortha a pro Bendra používal úplně jiný hlas. DiMaggio upozornil, že měl problémy zpívat jako Bender v "Hell Is Other Robots" protože byl nucen zpívat harmonickou část v nízkém tónu.

Ohlas a kulturní vliv

  • "Future-Drama", "Bart vs. Lisa vs. the Third Grade", a "Missionary: Impossible". Také se společně s Dr. Zoidbergem objevil  jako nepřítel v "The Simpsons Game"
  • V roce 2008 získal Bender druhé místo v anketě o nejzlejšího robota na Techradar.com (1. byl Terminátor)
  • Odkaz na Bendera se objevil také jako tzv. easteregg ve Firefoxu. Napíšete-li do adresního řádku about:robots, objeví se vám jakoby chybová hláška, kde se mimo například narážek na Asimovy zákony robotiky a jiné píše "Roboti mají lesklý kovový zadek, který se nesmí líbat.
  • Benderovo jméno se objevilo také ve hře "Contra 4" v sekci speciálních poděkování.
  • Bender je nominován v Robotí síni slávy na www.robothalloffame.org 

 Zdroj: volný překlad z anglické verze wikipedie, otveřené encyklopedie. V originále k nahlédnutí zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Bender_Bending_Rodr%C3%ADguez

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————