Doktor Zoidberg

04.08.2009 00:30

Doktor John A. Zoidberg je fiktivní postava v televizním seriálu Futurama. Je mimozemšťan z humří podobou. Postava přicestovala do Země 30. století z planety Decapod 10. Ve Futuramě pracuje jako doktor pro Planet Express, a to i přesto, že ví velmi málo o fyziologii člověka. Zoidberg je namluven Billym Westem, který předvádí Zoidbergův hlas s přízvukem jazyka jidiš, napodobujíc tak herce George Jessela. Jednoduše může být popsán jako komický "uzlíček neštěstí" a jedna z nejoblíbenějších postav Futuramy.

Zoidbergova biografie

Zoidberg je lékař společnosti Planet Express. Přesto, že tvrdí, že má odborné znalosti v lidské medicíně, především interním lékařství, jeho znalost lidské anatomie a fyziologie je zanedbatelný. Například nerozezná robota od člověka ani ženu od muže, domnívá se, že jídlo se vyluhuje v srdci, že lidé mají několikero úst a hřbetní ploutve. Vypadá to, že jediná jeho znalost lidí pramení z televizních reklam, ale jeho lékařské dovednosti se obecně liší. V epizodě "Put Your Head on My Shoulder" úspěšně transplantoval Fryovu hlavu na Amyno tělo, poté co při nehodě růstalo naprosto poraněné, ale v "Into the Wild Green Yonder" nesprávně prohlásil Frye za mrtvého, ten se však několik sekund poté probudil. V epizodě "Parasites Lost" vzhledem k neschopnosti jako lékař dojde k závěru, že Fry, který je často zraněný je hypochondr. Takto ho obvinil v momentu, kdy Fry před Zoidbergem seděl s potrubím proraženým přes hrudník. Tvrdí, že svůj lékařský titul ztratil ve vulkánu v epizodě "A Clone of My Own". Spolupracovníky je přehlížen a Bender říká, že je "zoufale chudý a zbědovaně osamělý", což Leela zpochybňuje s tím, že jeho osamělost spočívá v jeho "bytí odporný". 

Přes svou kariéru jako lékař je Zoidberg opakovaně identifikovány jako žijící ve zdrcující chudobě, osamělý a zoufalý protože nemůže získat přátelství a pozornost.  Posádka, zejména Hermes, který, zdá se intenzivně Zoidberga nemá rád, je často znechucena jeho špatnými návyky, jako je stříkání inkoustu nebo jídlo z odpadkového koše. Fry a profesor Farnsworth jsou obvykle jediní ze skupiny, které Zoidberg označuje jako přátele, jako ve filmu "Bender's Big Score" ve kterém Zoidberg říká: "Byl to jen jediný z vás, který nikdy mě neublížil!" zatímco se účastní Fryova pohřbu. Nicméně v epizodě "Why Must I Be a Crustacean in Love?" byl Fry nucený bojovat proti Zoidbergovi v duelu smrti - části Zodbergova pářícího rituálu. V něm Zoidberg usekl Fryovi ruku, kterou Fry používal k zuřivému bití. Zoidberg má ambice stát se komikem, ale jeho úsilí je zcela neúspěšné. Má strýce, shvězdu němého filmu Harloda Zoida (parodie na Harloda Lloyda), který mu poradil, aby vzdal komiku ale zafinancoval mu film, jehož scénář Zoid píše. 

Když je vystrašený nebo prchá před nebezpečím, vydává Zoidberg ostrý hýkavý zvuk podobný hlasu Curlyho z filmu "The Three Stooges". To se projevuje v díle "The Cryonic Woman", kde si představuje, že se stane babičkou a v "Bender's Game" se ukázalo, že chtěl vždy zpívat a tancovat, ale rodiče ho nutili, aby se stal lékařem.    

Zoidberg nedbá lidských zvyků a je společensky nemotorný k obrovskému rozčílení všech. V "Where the Buggalo Roam"  během jeho pobytu na ranči rodičů Amy Wongové se vykoupal v jejich šampaňském, rozbil jejich televizi, oplodnil kaviár, předtím, než ho Amyn otec snědl, namaloval knírky na několik obrazů v domě a nazývá ranč "Ranč Zoidberg", podněcujíc tak Wongovy aby ho vyrazili.    

Zoidbergova rasa, Decapodiané (z písečné planety Decapod 10) jsou korýši s humříma rukama, chapadly na ústech, pevným kostěným obalem, masitým tělem bez kostí, s ploutví na hlavě, která se objeví jenom, když se chtějí seznámit nebo když jsou velmi rozzlobení, inkoustový vak, dva žaludky (jeden se slanou a druhý se sladkou vodou), žlázu, která smrdí, když se nudí a složitý systém vnitřních orgánů "z nichž většina je nepotřebná nebo nadbytečná". V určitou dobu všichni Decapodiané prochází stádiem páření anebo "Šílenstvím", jak tomu říkají, což způsobí že se jejich chování změní neurotickým a maniakálním způsobem.  Během této doby je jejich chování ovlivňováno malým mozkem v jejich zadku. Dokážou také vyvinout obrovskou sílu, mnohem větší než člověk, jejich ploutev na hlavě se objeví, aby signalizovala páření, jejich pachové žlázy zvyšují produkci a samci jsou pak nasycení želé, tak jako je samice přeplněna vejci. Nicméně jakmile Decapodiané předají své geny, umřou. V epizodě "Teenage Mutant Leela's Hurdles" naznačují, že mladí Decapodiané procházejí během svého vývoje různými formami,  bezobratlými a rybími, což je v rozporu s epizodou "A Taste of Freedom", kde je mladý Zoidberg zobrazen jen jako menší verze sám sebe. Zoidberg je utvořen tak, že dokáže konzumovat věci, které pro lidmi nejsou potravinami, jako rybí kosti, dřevo ši šachové figurky.   

Epizoda "A Fishful of Dollars" odhaluje, proč vyhynuly ančovičky. Zoidberg přiznává, že jeho lid je po příletu na Zem jedl a všechny vylovil. Když Fry koupil poslední konzervu ančoviček na světě, jejich chuť nepoznal nikdo jiný než on sám a Zoidberg. Zoidberg netrpělivě zhltne celou pizzu, poté se rozzuří, když mu Fry řekne, že nikde na světě už žádné další ančovičky nejsou. 

Tvorba postavy    

Název Zoidberg pochází z hry na Apple II, kterou vytvořil David X. Cohen na střední škole. Hra byla podobné hře Qix. Hra však nebyla schválena společností Brøderbund. Jednou s Cohenových inspirací byla fakt, že postava Leonarda McCoye ze StarTreku často ošetřuje mimozemšťany jako Spocka, proto si Cohen přál, aby lidské postavy ve Futuramě byly v nelehké situaci, když se budou muset nechat ošetřit mimozemským lékařem. 

Během první sezóny byly vtipy zaměřeny na Zoidbergovu neschopnost jako lékař, jeho chabé chápání lidské anatomie a některých jeho vlastností korýše. Jeden z jeho trvalých rysů je výslovnost slova "robot" zdůrazňující "ro-" tak, že pak slovo zní jako "roh-bit", typická formulace hlasu pro Aškenaziho Židy. Jak série pokrašovaly, autoři postupně přidávali i témata jako že Zoidberg je také chudý, opuštěný, páchnoucí, nedůstojný a odpuzující.

Billy West přišel se Zoidbergovým hlasem, který je inspirován herci Louem Jacobim a Georgem Jesselem. Zoidberg je v komentářích epizod často popisován s židovskými vlastnostmi, přesto je v epizodě "Future Stock" vykázán z "Bot Mitzvah", protože škeble nejsou košér. 

 Zdroj: volný překlad z aj wikipedie, otevřené encyklopedie. Originál ke shlédnutí zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Doctor_Zoidberg

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————