Hubert J. Farnsworth

03.08.2009 20:47

Profesor Hubert J. Farnsworth, nebo prostě "profesor" se narodil 9. dubna 2841 v Novém New Yorku v USA. Je fiktivní charakter, známý z animovaného televizního seriálu Futurama. Nadaboval ho Billy West.

Majitel dodávkové služby Planet Express, pro níž hlavní postavy pracují. Extrémně starý profesor Farnsworth je pra (x30) synovec a původně popsán jako jediný žijící příbuzný Philipa J. Frye, jedné z ústředních postav. Pozdější vývoj série způsobí, že tomu už tak nebude, konkrétně klůvi Farnsworthově klonu Cubertovi a Farnsworthově nemanželskému synovi Ignerovi.

  Vývoj postavy

Profesor je šílený vědec, což při několika příležitostech také přiznal. Tvůrci seriálu mu přiřkli příjmení po vynálezci televize Philu Farnsworthovi a jméno získal po profesoru filozofie na Californské univerzitě Hubertu Dreyfovi, jehož studentem byl tvůrce a spisovatel Eric Kaplan. Náhodou má i stejné jméno jako hlavní postava románu Johna Updika. Je senilní, nepříčetný a neuvěřitelně starý muž, který je jak šílenec, tak génius. Má dar a vášeň pro výrobu katastrofických zařízení a atomových nadlidí, je tedy nebezpečný sám sobě, svým zaměstnancům a vesmíru obecně. Svými vynálezy ohrozil minimálně jeden paralelní vesmír.  

Profesor učí na Marťanské univerzitě a při několika příležitostech pracoval pro Máminou společnost, ale v současné době se zabývá tvorbkou komických vynálezů a vymýšlením sebevražedných misí pro jeho posádku. Když pracoval pro Máminou společnost, zamiloval se do hlavní výkonné úřednice, Mámy. Opustil ji i její společnost, když se rozhodla udělat zbraně z jeho hraček "Q.T. McWhiskers" antropomorfních koček, které ze svých očí vyzařovaly duhu.  

Charakteristika

Profesor je charakterizován heslem "Good news everyone!" (Dobré zprávy vespolek!) často následovaná velmi špatnou zprávou nebo oznámení sebevražedné mise. Při několika málo dobrých zprávách začíná větu "Bad news, everyone!" (Špatné zprávy vespolek) a dříve než přestane radost z dobré zprávy, přidá ještě nějaké jeho "Good news". Další je jeho výkřik znamenající překvapení "Sweet zombie Jesus!"  (ačkoli tato věta je někdy cenzurována). Přestože to není fréze obecně, řasto říká "Co?", když neví, co se děje, nebo když se někdo zeptá na příkaz, který právě vydal, což jenom poukazuje na jeho senilitu. Profesor často říká vzájemně protichůdná tvrzení, pouze chvilku po sobě, to se často děje, když podává instruktáž svým zaměstancům. Běžně druhé sdělení ruší mnohem uklidňující první větu. Například v epizodě "The Sting" své posádce řekne, že jejich úkolem bude nasbírat "obyčejný med". Když Leela poznamená, že to nezní nebezpečně, profesor rozzuřeně odpoví "To není obyčejný med!". Má stejnou krevní skupinu jako Amy Wongová, jak bylo řečeno v epizodě "The Series Has Landed".  

Profesor má tendenci artikulovat slova s / wh / a často hyperkorekovat jeho / w / které pak zní stejně jako / wh / stejně. Například se tato tendence objevuje ve větě: "Whell, let's get started."

Věk a "smrt"

Profesor je jeden z nejstarších žijících lidí na Zemi, vyjma těch co byli zmrazeni v kryogenické laboratoři nebo jsou jako hlavy udržovány př životě ve sklenicích. Tento titul získal po událostech v díle "A Clon Of My Own", kde bylo řečeno, že kdo zestárne na 160 (on tvrdil, že je mu 150 let) je odneče "Sunset Robot Squad" a je poslán žít zbytek dvých dnů v izolaci na palubě obrovské "Hvězdy smrti". Zmiňuje se své posádce, že je mu 160 let a lhal, aby se ochránil. Poté co ho posádka zachrání, vrací se do Planet Expressu, aby pokračoval normální život tam, kde před unesením Sunset Robot Squadu zkončil.  V díle "Teenage Mutant Leela's Hurdles" je jeho věk 161 a po plavání ve fontáně stárnutí, oznámí, že je ještě starší. Jeho klon Cubert převzal vládu nad Planet Expressem, tvrdí, že se Profesor nechal prohlásit za mrtvého, aby se vyhnul daním. Profesor zpochybňuje toto tvrzení, a tvrdí "jenom si zdřímneš na lavičce v parku a oni se hned začnou dohadovat že ty jsi tohle a tamto...". Ve filmu "Bender's Game" tvrdí, že je mu právě 165 let. 

Má genetické onemocnění nazývané "wandering bladder" (onemocnění močového měchýře) a zdá se že i narkolepsii, protože dokáže usnout v náhodné chvíli, i když by to mohlo být jen v důsledku jeho věku.  

Vztahy

Profesor se zřídka bojí o bezpečí své posádky, pohlíží na ně jen jako prostředek k dosažení cíle, jak bylo uvedeno v první epizodě. Když poznamenal, že hledal novou posádku pro svou loď, byl dotázán "Co se stalo vaší staré posádce?" Jeho odpověď byla... "Ach, ti ubozí ... ale to není důležité. Důležité je, že potřebuji novou posádku." Farnsworthovi zaměstnanci později zjistili, že jejich předchůdci zahynuli, když shromažďovali med od včel ("The Sting"). Profesor dal své nové posádce pracovní čipy z obálky s nápisem "Obsah žaludku vesmírné vosy" ("Space Pilot 3000"). Podle vysvětlení ani šílená věda ani senilita nevyžadují rozlišení mezi Vesmírnými vosami a vesmírnými včelami.   

Často svou posádku posílá na nebezpečné mise, dokonce má předtuchu, že už se nevrátí zpět živí. Jeho mise jsou obvykle takové, které ostatní doručovatelské společnosti nechtějí dělat, jako dodávání zásilek na světy, které jsou pod nadvládou mafie, nebo příležitostě dodávky na viry zamořené planety. Také reklama, kterou pro společnost vymyslel k tomu účelu nabádá - "Když ostatní společnosti nejsou dostatečně bláznivé a šílené" a "Naše posádka je postradatelná, váš balíček ne" (na obrázku je vidět člena posádky jak běží přes minové pole a na druhém obrázku je zobrazen jak ho odnáčí obrovský pták). V jedné epizodě, kde byla posádka a loď poslána do války, okamžitě se snažil najmout jinou posádku s podobnými vlastnostmi. Je zjevně překvapen, když je vyrušen jeho vracející se posádkou, volajíc "Ach Bože, vy jste naživu? ... Tedy, díky bohu, že jste naživu." a posílá uchazeče pryč s radou "Vraťte se za 3 dny, nejdéle za týden." Ani jeho rodinný vztah s Fryem moc netlumí (jestli vůbec) radost, se kterou posílá posádku na zvlášť těžké či smrtelné mise. When asked about the nature of his delivery "business", Farnsworth once clarified that he viewed his company more as "a source of cheap labor, like a family." Na otázku o povaze jeho obchodu se Farnsworth nechal slyšet, že společnost vnímá spíše jako "zdroj levné pracovní síly, jako jednu rodinu." Také často prahne po orgánech a krvi svých zaměstnanců, jednou se zmínil o tom, že Amy má jedině z tohoto důvodu. V jedné epizodě nabádá Hermese, aby spáchal sebevraždu takovým způsobem, který nepoškodí jeho játra, protože "jiní lidé je potřebují".  

Nejenže je profesor přímým potomkem Fryova staršího bratra Yancyho, ale také, díky paradoxu cestování časem v "Roswell that ends well", stane se Fry svým vlastním dědečkem (tedy i dědečkem svého staršího bratra) je Profesor logickým přímým potomkem Frye sám, i když tato informace nebyla nikdy uvedena.

V epizodě "Mother's Day" bylo zjištěno, že profesor byl Máminým milencem, stejně jako zaměstnancem. Jejich vztah se však nemůže udržet kvůli Mámině touze po moci, což je nutí k rozchodu. Spekuluje se o tom, že neúspěch v lásce udělal s Mámy hořkou ženu, jakou je dnes. Když máma převzala kontrolu na všemi roboty a způsobila povstání, její synové Waly, Larry a Igner se pokusili získat profesora, aby Mámu svedl a získal zpět ovladač robotů, místo toho se na chvíli dali zase dohromady, ale zase se rozešli, když Máma zjistila, že ji chtěl Profesor zpočátku zneužít. Ve filmu "Bender's Game" bylo odhaleno že Profesor je otcem Mámina nejmladšího syna Ignera, paradoxně toho, který jím nejvíce pohrdá.    

Finance

Profesor tvrdí, že vytvořil Planet Express na financování svých experimentů, ale společnost je často na pokraji bankrotu. To je zdůrazněno v "Future Stock", kde Hermes ukazuje koláčový graf na jejich příjmy, větší část z toho (asi 65%) vykazuje $ 8 bankovní chybu v jejich prospěch. Je to hlavně kvůli neschopnosti Leely, Frye a Bendera, kteří mají několik výhrad při opuštění dodávky když jsou nepozorní kvůli vlastním osobním problémům, v ohrožení různými vesmírnými nebezpečími, nebo se prostě nudí. Ve hře Futurama: The game, která nemusí však být 100% založena na pravdě profesor nadává, že posádka nikdy nepožaduje od zákazníků dostat zaplaceno za doručení zásilek. Přesto, že se to zdá jako problém, je profesor stále velmi schopný při financování svých experimentů, stejně jako tak při placení škod, když se experiment zhatí. Profesor tvrdí a naznačuje v "A Clone of My Own" a "Anthology of Interest I" že má našetřeno ohromné bohatství, i když jeho senilita a občasné šílenství vyvolává určité pochybnosti o jeho skutečné finanční situaci. Dá se uvěřit tomu, že je minimálně tak bohatý, aby nepotřeboval Planet Express vzhledem k jeho dlouhé kariéře pod nejbohatší ženou na Zemi, jeho obrovská kolekce katastrofických zařízení a smrtících zvířat, jeho mnoho vědeckých úspěchů, včetně toho, že je v podstatě otec všech moderních robotů, což je úspěch, který znamená rozsáhlé a nepřetržité honoráře.   

Úspěchy

Profesor Farnswort, zatímco je někdy terčem posměchu ve vědecké komunitě, je průkopníkem mnoha důležitých vynálezů, včetně navržení všech moderních robotů a metačástic schopných přeměnit Temnou hmotu na užitečnou energii. Farnsworth také obdržel mnoho vyznamenání. Za zastavení globálního oteplování a Richarda Nixona ("Crimes of the Hot"), udělil mu Nixon ocenění "Znečišťující Medaili znečištění", který vyvěrá smog. Také obdržel ocenění Akademie vynálezců za zastavení obřího meteorů z odpadků před zničením Nového New Yorku ("A Big Piece of Garbage"). Vytvořil také prvního robota oprávněného půjčovat loďky ("A Clone of My Own"). Navíc se v tomto díle ukázalo, že on vynalezl lodní motory Planet Express na temnou hmotu, která nepohybuje lodí skrz vesmír, ale pohybuje vesmírem kolem lodi. Jeho čichoskop, který rozpozná vůni v celém vesmíru, je jedním z jeho nejdůležitějších vynálezů a byl využit při mnoha důležitých příležitostech. Ve filmu "Beast with a bilion Backs" Wernstrom uvádí, že profesor Farnsworth je příjemcem Oblastní medaile, která se udílí pouze vědcům do 40 let věku. 

Výroba

Profesor Farnswoth je dabován Billym Westem, jenž také namluvil Frye, dr. Zoidberga a kapitána Zappa Brannigana. Jeho vzhled je považován za combinaci pana Burnse a Dědy Simpsona z Groeningova seriálu Simpsonovi. Avšak jeho tlusté brýle a laboratorní plášť mu dává obecné rozlišení že je profesor.  

Zdroj: volný překlad z wikipedie, otevřené encyklopedie. V originálním znění ke shlédnutí zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Hubert_J._Farnsworth

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————