Turanga Leela

03.08.2009 16:55

Turanga Leela je po stava v animovaném seiálu Futurama namluvená Katey Segal. Je kapitánem lodi Planet Express a hlavním zájmem lásky jednoho z hlavních mužských hrdinů - Philip J. Frye. Původně se domnívala, že je kyklopská mimozemšťanka, ale v epizodě "Leela's Homeworld" zjistí, že je vlastně kanalizační mutant. V epizodě "The Problem with Popplers" bylo prokázáno, že její křestní jméno je Turanga. 

Role ve Futuramě

Původně byla jakousi personalistkou pro lidi rozmrzlé v kryogenické laboratoři v roce 2999. Leela opustila svou práci, když poznala Frye, rozmazeného z roku 1999 a Bendera, robota, které utekl ze své práce. Společně jsou zaměstnáni jako posádka Planet Expressu, mezihvězdné rozvážkové služby řízené profesorem Hubertem Farnsworthem. Leela slouží jako kapitánka lodi Planet Express. Prokazuje se jako zkušená kapitánka a často zachraňuje své méně talentované kolegy z bryndy.

Leelin a Fryův vztah je hlavní zápletka, která běží v celé sérii. Fry neustále usiluje o její souhlas, ale ona se obrací k jeho pozváním na rande zády, kvůli jeho nezralosti. Samozřejmě existuje několik okamžiků, kdy mu propadne, zvláště pokaždé, když pro ni riskuje svůj život. Bere ho jako skutečného přítele, ale pořád to vypadá, jako když skrývá a sama sobě popírá hlubší city k němu. V poslední z Futurama filmů, "Into the Wild Green Yonder", se otevřeně přiznává k milování Frye.

Tvorba postavy

Přestože na začátku seriálu je popsána jako jednooká mimozemšťanka, která byla opuštěna na Zemi jako novorozeně, tvůrce Futuramy Matt Groening a výkonný producent David X. Cohen koncipovali myšlenku, aby se později ukázalo, že je Leela dcerou mutantů obývající kanály. Později v sérii se ukázalo, že její rodiče ji dali do sirotčince, aby jí dáti šanci žít normální život na povrchu jako mimozemšťan v důsledku jejího nedostatku rozlišovacích znaků mutanta. Podle Groeninga se kyklopská, ale jinak pohledná Leela byla zamýšlena jako podvrácení fyzicky dokonalé ženy, obvykle viděné ve science-fiction.

Jeden raný dokument, který Groening sepsal obsahuje seznam Leeliných plánovaných vlastností - silná vůle, tvrdohlavá, jemná (pokud není bojů), dává rozkazy, nešťastná v lásce, má ráda zbraně, miluje zvířata. Katey Sagal ji popisuje jako "tvrdou, silnou kariéristickou dívku, ale nedokáže v životě získat klid. Je citlivá a tvrdá zároveň."

Leelino jméno je slovní hříčka na nejslavnější orchestrální dílo Oliviera Messiaena, Turangalîla Symphony.

Kresba

Vedle jejího nadměrného oka, mezi další její významné rysy patří její kličkovitý koňský ohon a na kreslené ženské i poměrně velký nos. Leela má největší prsa ve srovnání s ostatními dívkami v sérii. Díky koňskému ohonu je Leela a další postavy Futuramy a Simpsonů rozeznatelná podle obrysu. Groening se rozhodl dát Leele velký nos jen pro zábavu, ale animátoři se myšlence zpočátku bránili, protože se jim to zdálo nepřirozené. Animátor Gregg Vanzo poukazuje na to, že umělci měli problémy s nakreslením Leeliných výrazů obličeje a nálad kvůli jejímu jednomu oku. Leelin obvyklý oděv se skládá z bílého topu, legín a bot. Ačkoli Groening zamýšlel aby byla Leela zobrazena atraktivní a sexy, musel později animátory nabádat aby snížili důraz na určité části jejího těla, říkajíc, že mezi animátory převládala tendence kreslit bizarně přehnanou podobu ženy.     

Casting

Leelin hlas poskytue Katey Segal. Segal roli chtěla, hned jak byla požádána aby se dostavila na casting. Ona je jednou z mála herců v obsazení Futuramy. V jednou interview Segal řekla: "Je to herectví, ale jiný typ herectví. Nevyužíváte všechny své prostředky - tělo - tímto způsobem je to náročné. Animování je skutečně neobvyklá práce. Nemám stejné zkušenosti jako lidé, se kterými pracuji."  

Vývoj postavy

Leelina sirotčí výchova a tajemný původ pomohly podporovat rozvoj jejího charakteru v průběhu seriálu. Přes její povahu silné vůle, často se cítí rozpačitě kvůli jejímu odlišnému vzhledu a na jednom místě volí plastickou operaci, aby měla 2 normální oči. Později se však nechala přeoperovat zase na svůj normální vzhled. V epizodě "A Bicyclops built for two" Leela začne nešťastný vztah s Alcazarem, jediným kyklopem v celém vesmíru, pak však zjistila, že je to jen podvodník, který umí měnit podobu. Své rodiče, mutanty žijící v kanále, poprvé potká v epizodě "Leela's Homeworld". Její rodiče ji dali do sirotčince, protože chtěli aby měla jako mimozemšťan lepší život, než typický mutant, se kterými se zachází doslova jak s odpadky.   

Přestože Leelino jediné oko snižuje její orientaci v prastoru a někdy je využíváno pro komický účinek, nanarušuje její schopnost pilotovat kosmickou loď ani schopnost ovládat bojová umění. Je velmi sportovní a v dobré kondici, většina mužů se jí v tělesném boji nevyrovná.  

Leela se z lítosti vyspala s pompézním, idiotským kapitánem Zappem Branniganem v epizodě "Love's Labours in Space". Podle Groeninga epizoda znamenala zlom v sérii, protože se ukázalo, že autoři mohli ponížit hlavní hrdinku. Brannigan se svou nocí s Leelou neustále chlubí a snaží se ji nalákat na další rande či romantická setkání, jí se to však velmi hnusí. Leelina romantická neštěstí pokračují celou dobu, dokonce o ni začíná mít vážný zájem její kamarád Fry. V závěrečném filmu Leela Fryovi vyzná lásku a dá mu dvě pusy.

Zdroj: volný překlad z wikipedie, otevřené encyklopedie. V originálne k nahlédnutí zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Turanga_Leela

 

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————