Amy Wongová

04.08.2009 18:58

 

Amy Wongová je jedna z hlavních postav animovaného seriálu Futurama. Studuje techniku na Marťanské univerzitě. Vedle svých studií vypomáhá jako praktikantka v Planet Express (údajně si ji tam drží jen proto, že má stejnou krevní skupinu jako Profesor Farnsworth). Dabuje ji Lauren Tomová.

  Vývoj postavy

Při vytváření vlastností se Matt Groening a David X. Cohen rozhodli, že by měla být něco jako nemotora. Groening byl zaujat nápadem použít v groteskní komedii a fyzikálním humoru ženskou postavu, od té doby, co většina zábavy byla dělaná mužskými postavami v jeho předchozím seriálu Simpsnovi.

Amyna osobnost měla být původně zcela odlišná; Lauren Tom uvedl, že měla být "opravářka aut, skutečně drsný typ lesbické postavy". Nicméně její osobnost se změnila, aby byla pravým opakem Leely.

V epizodě "Kif Gets Knocked Up a Notch" ze 4. řady seriálu, když její přítel Kif otěhotní, mezi spisovateli panovali neshody, zda by měla být Amy skutečnou matkou dětí. Nakonec bylo rozhodnuto, že udělat Amy matkou, která zpočátku děti odmítne, by ji udělalo moc neoblíbenou.

   Biografie

Amy pochází z velmi bohaté čínské rodiny, její rodiče vlastní celou západní polokouli Marsu. Amyna typicky asijská matka se jí neustále vměšuje do vztahů a otec na ni často tlačí, aby se vdala a dala jim vnoučata, po čemž Amy však netouží. Často je vidět, že jsou na Amy moc tvrdí, včetně události, kdy si její otec opakovaně dělá srandu z její tloušťky, když byla malá ("Teenage Mutant Leela's Hurdles").

V příběhu je Amy známá jako něco všedního, laskavého a maličkého. Když doktor Zoidberg vlivem hormonů přišel o svou mysl, několikrát je zmatena, když je navzdory nebezpečí naprosto uvolněný. Říká si "nachytá mě 7 x, hanba mu. Nachytá mě 8 x, hanba mi.". Používá marťanský slang se změněnými souhláskami "Guh" (duh), "Shman" (man). Amy má sklon nosit provokativní oblečení. Její standardní oblečení je břichno odhalující růžový svetřík a odpovídající tepláky, cokoli co odhalí její pupík. Přiznala se Fryovi, že se tak obléká, aby odporovala svým rodičům; ve filmu "Into the Wild Green Yonder" říká svému otci, že nosí teplákovou soupravu, protože ví, že vždycky chtěl syna. Je zde také menší rivalita mezi Amy a Leelou kolem jejich vzhledu a milostného života, Amy je vždy připravena s urážkou. Když se rozčílí, občas kleje Kantonsky ("Amazon Women in the Mood"), například "Daa sei lei", což doslovně znamená "Ubít vás k smrti". Také je známá tím, že v kantonštině zpívá.

Předpokládá se, že na Marťanské univerzitě Amy byla poměrně promiskuitní vzhledem k její roztomilosti a drzé osobnosti, a také že proti tomuto popisu neprotestuje. V epizodě "When Aliens Attack", když se zeptá Profesora Farnswortha, jak vypadá, a on odpoví "Jako levná francouzská děvka", Amy jenom odpoví "Francouzská?" neukazujíc jakékoliv znechucení z toho, že je viděna jako "lehká děva". Podle ní, vzhledem k její obrovské roztomilosti, podstoupila plastickou operaci - zmenšení tváře a nosu, když byla teenager.   

Amy chodila s mnoha muži. Chvíli chodila s Fryem v epizodě "Put Your Head on My Shoulder", ale vztah byl krátký. Nicméně, během jejich vztahu se stal obětí nehody, které způsobila, že musel mít našitou hlavu na jejím ramenu, aby si zachránil život. Od té doby má Amy znetvořující jizvu. Od roku 3001 hodí s Kifem Krokerem. Zatím není připravena na úplný závazek, ale je si jistá, že jednou bude. V epizodě "Kif Gets Knocked Up A Notch" se stala "Smizmar" Kifových dětí, to znamená, že navodila city lásky, které způsobily, že byl Kif náchylný k rozmnožování.  Přestože je biologickou matkou Leela, která uchopila Kifa za ruku bez rukavice, když se ho snažila zachytit, aby nebyl vysátý ven z lodi, nevěděla však, že to způsobí oplodnění (některé z dětí mají jedno oko jako Leela), Smizmar je v Kifově kultuře považována za skutečnou matku dětí. 

Amy má několik tetování, která se však neopakují mezi epizodami. Jedno tetování (které se zdá být rozmazané, protože jeho design vyžaduje rozlišení nepodporované moderními televizory) se objevilo na její levé horní paži v "A Fishful of Dollars", a v "Three Hundred Big Boys", koupila si mluvící tetování s motivem ďábla, který se podobá ochranné známce závodníka s auty se zasíleným motorem Coopa na její pravé paži. Ve stejné epizodě je naznačeno, že další 3 tetování se nachází na jejím zadku, jeden z nich je kůň a další dva mají hlasy muže a ženy. Žádné z nich už nikdy nebylo zmíněno v žádné další epizodě, kromě té, kde byly viděny poprvé. Navzdory tom že daná místa jsou mnohokrát viditelná v dalších epizodách, tetování na nich očividně chybí.  

 Amy je také šikovná na pilotování vesmírné lodi Planet Express, což se naučila při hraní na výherním automatu s jeřábem, dokud z něj nevytáhla všechny ceny. Dělala to za účelem vytažení klíčů od lodi, které spadly do stroje kvůli její nepozornosti. Ve filmu "Bender's Big Score" je ukázáno, že Amy rozumí a zřejmě i dokáže mluvit "yettištinou", prokazuje se to, když rozuměla lední opice na Neptunu, před tím než začali "útočit na vetřelce". Film "Into the Wild Green Yonder" prozrazuje, že byla mistryní mini golfu jako dítě; v epizodě "Bendless Love" je vidět jako vrhačka oštěpů v atletickém týmu na Marťanské univerzitě.  

Milostný život

Philip J. Fry

Amy zneužila Frye jako falešného přítele, aby zabránila seznámení s podle jejích rodičů potencionálním manželem během cesty na luxusní vesmírné lodi Titanic. Bohužel, Leela také používala Frye jako jejího falešného snoubence, aby od sebe odlákala pozornost Zappa Brannigana. Naštěstí osudná rána do lodi zabránila trapné situaci a Amy vyhrála boj falešných přítelů. Amy a Fry měli ještě jeden vztah, tento byl opravdový. V epizodě "Put Your Head on My Shoulder", kde byli Fry a Amy spolu uvězněni v poušti na Merkuru a zjistili, že mají mnoho společného. Když byli odtahováni k nejbližží benzince, aby natankovali, tak se v autě chovali rozmarně. Ve vztahu pokračovali i zpátky doma, včetně sexuálních poměrů, ale Fry se rozhodl den před Valentýnem vztah ukončit. Jedna nehoda skončila tak, že Fryova hlava byla přišita k Amyně ramenu, což působilo napětí.

Armando

Přesto, že Amy měla být s Leelou na "dámské jízdě", aby rozveselila Leelu, které byla kriticky deprimovaná, skončilo to tak, že Amy celou noc v O'Zorgnaxově hospodě tancovala s latinským lichotníkem Armandem. Poté Leelu opustila, aby šla s Armandem na zadní sedadlo jeho auta "na kafe".

Gary

Amyn další přítel Gary, regulátor bankovního průmyslu s chlupatým hrudníkem byl s Amy na rande na Valentýna. On nebyl zrovna nadšen z toho, že vidí Amyna expřítele (Frye) stále připevněného k jejímu rameni (přesto že Fryovi prokázal více než malé sympatie). Přesto, že se zdálo, že věci půjdou dobře, Gary propadl triku "pověz mi něco o sobě". Leela to udělala aby zachránila Frye před odnesením k "trapné situaci" do Garyho domu. Namísto toho se dal Gary na vysvětlování toho, jak zajímavá je regulace bankovnictví a že je založena na pěti různých přístupech, či dokonce šesti, když nás zajímají detaily.

Kif Kroker

Amyn současný přítel, poručík Kroker, byl kapitánem Titanicu (luxusní vesmírné lodi parodující plavební loď, která havarovala v roce 1912) posledních pár minut předtím, než byla vcucnuta do černé díry. Amyny rodiče jeho náhlé povýšení tak ohromilo, že převážilo odsouzenou povahu jeho lodi a okamžitě ho popadli a představili ho Amy jako možného dodavatele vnoučat. Amy se zdála být Kifem docela zaujatá a jejich vztah trval po zbytek
seriálu.

Zpočátku se jejich vztah po vysvobození z Titaniku nijak nevyvíjel, hlavně protože Kif byl moc bojácný aby jí zavolal a pozval ji na rande (místo toho jí volal desetkrát denně a koktal tak moc, že si Amy myslela, že to byly nějaké obscénní hovory). Konečně Zapp Brannigan ho přemluvil, aby šli společně na dvojrande s Amy a Leelou. Zappova kniha se zásadami povídání skoro ukončila rande dříve než začalo, ale nakonec Kif procítěným zpěvem a vyznáním lásky získal její srdce.


Nicméně, když Amy řekla svým rodičům o Kifovi Krokerovi, oni si na něj zřejmě nepamatovali, a když ho poznali, zamítli ho jako slabošského a nemužného, navzdory faktu, že silně podporovali Amy, aby se s ním seznámila na "potápějícím se" Titanicu (možná Kifovo ponížení na jeho normální hodnost, sloužícího pod Branniganovým velením, mohlo snížit Kifovo působení v jejich očích.)


Ve filmu "The Beast with a Billion Backs" Kif žádá Amy, aby se stala jeho Fan Fan Ru a vzali se na Kifově planetě, Amphibios 9. Po Kifově nešťastné smrti ve filmu se však Amy vyspí se Zappem kvůli jejímu žalu (Zapp říká, že je to způsob, jak být Kifovi blíže). Když Kif ožije, cituje, že Fan Fan Ru se doslova přeloženo jako "někdo, kdo nespí s jeho nadřízeným důstojníkem", což udělala, a Kif praští Zappa do břicha. Na konci "Into the Wild Green Yonder" Kif opouští Zappy úplně, vrátí se zpátky k Amy, když se přidal se k posádce Planet Expressu když cestovali červí dírou do neznámých částí.
 

Amatérský překlad z anglické verze wikipedie, otveřené encyklopedie :o) Originální znění ke shlédnutí zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Wong

 

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————