Philip J. Fry

02.08.2009 21:28

Phillip J. Fry, častěji označovaný pouze jako "Fry" je smyšlená postava, jedna z hlavních postav animovaného sitcomu Futurama. Je dabován Billym Westem.

Základní informace o postavě:

Narodil se v roce 1974, Fry je průměrný, naprosto obyčejný, 25letý  rozvažeč pizzy, který v posledních sekundách roku 1999 padá do kryogenického zamrazovače, když doručoval pizzu na falešnou, žertovnou objednávku na adresu J. D. Šulin. :) Je zmrazen na 1.000 let, probere se tedy v roce 2999, kde se setká s kykloukou - personalistkou Leelou, která ho chce opět zaměstnat jako poslíčka. 

Fry se dává na útěk, kde potká robotického zloděje a alkoholika Bendera. Společně jsou pak zaměstnaní Fryovým 30× starším synovcem Hubertem J. Farnsworthem u doručovatelské firmy Planet Express jako posádka kosmické lodi. Ve svém starém životě v 20. století měl Fry přítelkyni Michelle, která ho podváděla a staršího bratra Yancyho.  

 Fryovo mládí

Fry se narodil 9. srpna 1974 v New Yorku. Měl celoživotní konflikt se svým bratrem Yancym, protože se ve všem po Fryovi opičil. Tvrdí, že na střední škole měl 3 infarkty z pití 100 plechovek koly za týden. Po dokončení akademie Coney Island Community si dal tříletou přestávku a celou dobu sledoval televizi, protože věděl, že mu to jednou pomůže zachránit svět, a také proto, že kdyby vyšel z domu, přišel by o nemocenskou. Poté získal práci jako rozvažeč pizzy v Panucciho pizze.

 

Charakter postavy

Frye lze charakterizovat jako jednoduchého, sladkého, naivního a nezralého. Fry bere Bendera jako svého bejbližšího přítele a to i přes jeho často násilné tendence. Chová také silné city k Leele, ale chybí mu inteligence aby je dokázal formulovat, tak jeho láska zůstává někdy chladně neopětovaná, i když ne beznadějná. Leela v některých dílech Fryovy city opětuje, a ve filmu 'Into the Wild Green Yonder', se přiznává, že ho miluje. Na konci filmu jde vidět, jak si dávají pusu při vstupu do černé díry.

 

V epizodě "The Why of Fry" Leelin zdánlivě neškodný mazlíček Nibbler prozradí důvod Fryova kryogenického zmrazení. Fry má totiž podstatně horší duševní  vlatsnosti než ostatní (nemá vlny delta - důvod jeho jednoduchosti a výsledek toho, že je sám sobě vlastním dědečkem) a dokáže odolávat náporu zlého Mozku. Nibblerův lid, Nibbloniané ho považují za vyvoleného. Pomocí věštby (v předvečer roku 1999 Nibblonianům chybí schopnost cestovat časem) zjistí, že Fry je jediný, kdo je může zachránit od zlého Mozku, jenomže Fryova délka života by nestačila do správného tisíciletí. Proto je Nibbler poslán aby vykonal falešnou objednávku a strčil Frye do kryogenické trubice, aby se znovu probudil 31. prosince 2999. Absence mozkových vln delta se později ukáže jako ochrana před přeččtením myšlenek Mozkem, což můžeme chápat také jako vtípek, že Fry nepřemýšlí. :o)

Fry se někdy prokazuje schopností chutnat či cítit barvy záření. V díle "Roswell that ends well", když je ponořen v mikrovlné radiaci znázorněné modře, poznamená "Co je cítit modře?" a v díle "The Why of Fry" když mu Nibbler vymaže paměť, zeptá se, zda všechno chutná fialově. Schopnost, kterou Fry ovládá excelentně, je hraní videoher, proto se v díle "Anthology of Interest II" zeptá, jaké by to bylo, kdyby byl svět více jako videohra. Díky tomu je Fry také velmi dobrý střelec a ostřelovač, často slouží jako kulometník na lodi Planet Expres s neuvěřitelnou zručností. V epizodě "Godfellas" je zobrazen jak používá obraz arkádové hry k míření.    

 

Když se myje, často si zpívá píseň Walking on Sunshine od Katrina & The Waves, zpívajíc pouze "I'm walking on sunshine" a zbytek si jen brouká. Píseň je předvedena jako zdroj radosti mezi Fryem a jeho psem Seyumourem, když žil ve 20. století.

 

V současné době Fry vlastní 51 % akcií společnosti Planet Express, což mu zaručuje většinový volební hlas.   

 Vývoj postavy

Jméno Philip bylo Fryovi dáno jako pocta zavražděnému Philu Hartmanovi, pro nějž byla vytvořena role Zappa Brannigana. 

Podle Groeninga se Fryovy vlastnosti postupně vyvíjely, přičemž vlastnosti, jako že je věčný smolař a další, u kterých autoři předpokládali, že zaujmou mladé diváky. Fry je v podstatě neschopný, tvrdohlavý povaleč se zlatým srdcem, který nemůže uspět ve světě, přesto má nepatrnou jiskřičku naděje. Fry se obléká do červené větrovky, bílého trička a modrých džínů pocházejících z filmu "Rebel without a cause". Fry je namluven Billym Westem, jenž namluvil také Doktora Zoidberga, Profesora Huberta Farnswortha a několik dalších postav.   

 

Zdroj: volný překlad aj ->čj z wikipedie, otevřené encyklopedie (originál zde: https://en.wikipedia.org/wiki/Philip_J_Fry)

—————

Zpět


Postavy Futuramy

Amy Wongová

04.08.2009 18:58
  Amy Wongová je jedna z hlavních postav...

—————


Novinky

Další dražba na Aukru!

27.02.2010 22:23
Na Aukru probíhá další aukce o věc s tématikou Futuramy! Tentokrát se jedná o hrací karty! Zúčastnit se můžete...

—————

Aktualizace.

22.01.2010 17:33
 Nahrány všechny komixy v původním znění, zveřejněny ikonky a avatary a poštovní známky Futurama

—————

10 komiksů v originálním znění

31.12.2009 12:55
 Nahráno prvních 10 komiksů v originálním anglickém znění do sekce Anglické originály.

—————

5. komiks

21.11.2009 18:43
Vyšel nový komiks, Chcete zemřít Gazilionářem! ;o)

—————


Zde může být vaše reklama!


Náš tým

Admin (Míša)

Admin (Míša)
Admin e-mail: harefuturama@seznam.cz

—————